UE suspendă regulile de disciplină bugetară. Liber la cheltuieli pentru „însănătoșirea” economiei

German Defense Minister Ursula von der Leyen, who has been nominated as European Commission President, briefs the media after the Conference of Presidents of European Parliament’s party blocs in Brussels, Belgium, July 10, 2019. REUTERS/Francois Lenoir

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri seara suspendarea regulilor privind disciplina bugetară în UE, o măsură inedită care va permite statelor membre să cheltuiască oricât va fi necesar pentru a lupta împotriva consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus, scrie AFP.

Am promis că vom face totul pentru a sprijini companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru. Ieri am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile. Astăzi am declanșat o clauză pentru a relaxa regulile bugetare. Aceasta înseamnă că guvernele naționale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie”, a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter.

Astfel, Miniștrii de Finanțe din cele 27 de state membre UE trebuie să valideze această suspendare cu prilejul unei videoconferințe care va fi organizată săptămâna următoare.

De asemenea, această clauză permite o derogare temporară de la Pactul de stabilitate și creștere, care stabilește regulile bugetare pentru statele care au adoptat moneda unică. Printre obligațiile pe care statele membre nu vor mai trebui să le respecte se numără și prevederea care cere ca deficitul public să rămână sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Bruxelles-ul a promis încă de săptămâna trecută o „flexibilitate maximă” în aplicarea prevederilor Pactului de stabilitate, în ideea de a da o gură de oxigen Italiei, țară cu o situație financiară slăbită, însă aceasta a fost considerată insuficientă în fața consecințelor economice dezastruoase ale pandemiei de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informatiile publicate pe ataclapersoana.ro pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citirea in lead a sursei cu link activ. Orice abatare de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.